Verschillende soorten zwangerschapsklachten
De gebruikelijke zwangerschapsklachten zullen bij elke vrouw en bij elke zwangerschap verschillen. Belangrijk is om goed naar je lichaam te luisteren en tijd te nemen voor het veranderen van je lichaam. Hieronder volgt een lijstje met veel voorkomende zwangerschapsklachten en wat je er zelf aan kunt doen.
Bandenpijn
Al zeer vroeg in de zwangerschap kun je bandenpijn krijgen. Je baarmoeder zit met verschillende banden of pezen vast aan je bekken, je schaambot en je rug. Deze banden geven je baarmoeder steun en houdt deze stabiel wanneer hij groeit. Bij bandenpijn vroeg in de zwangerschap kun je een stekende of zeurende pijn voelen in je schaambot, je liezen of onderin je rug. Vaak is het nog wat erger na veel activiteit of een drukke dag en wanneer je je ontspant door te gaan liggen of in bad te gaan wordt het vaak minder. Ook verder in de zwangerschap kun je bandenpijn hebben. De stekende en zeurende pijn concentreren zich dan ook vaak in het schaambot liezen en ook vaak de onderrug. Bandenpijn is niet schadelijk voor jouw of de baby, het is onschuldig en dus alleen vervelend.
Bloedverlies
In principe heeft de natuur het zo bedacht dat je niet meer vloeit wanneer je zwanger bent. Toch kunnen zwangere vrouwen in sommige gevallen wat bloedverlies hebben zonder dat het invloed heeft op de baby. Als je heel vroeg in de zwangerschap een klein beetje bloedverlies hebt kan dat komen doordat er wat bloed is vrijgekomen tijdens de innesteling. Dit bloedverlies is vaak wat donkerder van kleur en is onschuldig.
Bloedverlies kan ook het begin zijn van een miskraam.
Wanneer je bloedverlies hebt en je vertrouwt het niet of je bent ongerust, bel ons dan!
Misselijkheid
Veel vrouwen zullen al vroeg in de zwangerschap last hebben van ochtendmisselijkheid. Dit komt door de hormoonveranderingen in je lijf. Het helpt vaak om toch wat lichts te eten ondanks dat je misselijk bent. Vrouwen die onregelmatig werken/leven hebben vaak ook meer last van misselijkheid, je lichaam is meer gebaat bij regelmaat waardoor de misselijkheid ook beter onder controle is. Vaak neemt de misselijkheid af vanaf de 9e week en is rond de 13e week helemaal weg. Wanneer je echt gaat spugen, je niks meer binnenhoudt, bel ons dan voor advies.
Moeheid
Met name in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je heel moe zijn en heb je meer behoefte aan slaap dan anders. Dit is heel normaal, je lichaam moet immers wennen aan alle veranderingen die plaatsvinden. Als je lichaam zich heeft aangepast, verdwijnt de moeheid vaak vanzelf.
Blaasontsteking
Een blaasontsteking komt wat vaker voor tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat je urineleider onder invloed van hormonen wat verslappen en je minder goed uit kunt plassen. Bacteriën blijven daardoor eerder in je blaas achter die een infectie kunnen veroorzaken. De typische klachten zoals pijn bij het plassen en onderbuikpijn heb je niet als je zwanger bent. Een blaasontsteking is daardoor lastiger te herkennen en uit zich vaak doordat je extreem vaak moet plassen en je denkt dat je moet plassen maar er vervolgens niks komt. Wanneer wij op controle denken dat je een blaasontsteking hebt zullen we je vragen wat urine bij de huisarts te laten controleren want een blaasontsteking kan en moet goed behandeld worden. Het drinken van veel water en vitamine c kan helpen een blaasontsteking te voorkomen.
Vaginale afscheiding
Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. Vaginale afscheiding kan helder of wit van kleur zijn en dikker of dunner zijn. Laat het ons weten als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als je ook jeuk, pijn of een branderig gevoel hebt. Het kan dan zijn dat je een schimmelinfectie (Candida) hebt. Zo nodig krijg je daarvoor medicijnen om dit te behandelen.
Rug- en/of bekkenpijn
Harde buiken
Harde buiken zijn normale samentrekkingen van de baarmoeder. Ze komen gespreid door de dag, hebben geen regelmaat en zijn niet echt pijnlijk, soms wel ongemakkelijk. Vaak helpt het door te gaan liggen of warmte door middel van een douche, een bad of een kruik de spier ontspannen.
Er zijn enkele redenen voor harde buiken:
- Je bent te druk geweest. Je lichaam protesteert op deze manier. Rustiger aandoen is de remedie.
- Je baarmoeder is een holle spier. Als de baby groeit, wordt de baarmoederspier opgerekt en reageert dan door middel van samentrekkingen. Dit is een normale, gezonde reactie van de baarmoeder.
- Er kan sprake zijn van een blaasontsteking zonder kenmerkende symptomen. Het is dan nodig om de urine bij de huisarts te laten controleren op blaasontsteking en deze zo nodig met antibiotica te behandelen.
Brandend maagzuur
Maagzuur is een klacht die vaak na de 25e week van de zwangerschap om de hoek komt kijken. Alle spieren en slijmvliezen verweken tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen. Dit geldt ook voor de slokdarm en de overgang naar de maag. Naarmate de baarmoeder groeit kan het brandend maagzuur verergeren. Kruidig en vet eten verergert het maagzuur vaak, houdt hier dus rekening mee. Het kan helpen om kleinere porties te eten waardoor je maag minder moeite hoeft te doen om maagzuur binnen te houden. Ook kan het helpen om melk of vla (geen zure yoghurt) te nuttigen, dat neutraliseert het maagzuur. Soms is dit niet afdoende. Je kunt tijdens de zwangerschap ook veilig Rennies of Gaviscon gebruiken, dat zijn maagzuurremmers verkrijgbaar bij de drogist.
Obstipatie
Tijdens de zwangerschap werken je darmen trager. Ontlasting komt daardoor minder vaak en kan ook harder zijn. Vezelrijke voeding zoals rauwkost, fruit en volkoren producten kan helpen. Het is ook belangrijk dat je genoeg water drinkt, ongeveer twee liter water per dag. Lichaamsbeweging is ook belangrijk voor een goede stoelgang. In de supermarkt of drogist is eventueel Activa van Danone en Roosvicee Laxo te koop wat kan bijdragen aan een goede stoelgang. Wanneer deze tips onvoldoende helpen kun je eventueel via de huisarts een laxerend middel krijgen.
Aambeien
Door een vertraagde stoelgang of harde ontlasting kun je in de zwangerschap last krijgen van aambeien. Aambeien zijn gestuwde en opgezette bloedvaten onderin de endeldarm en net boven de anus. Ze kunnen jeuk en pijn veroorzaken. Soms zorgen ze voor wat bloedverlies. De combinatie van Curanol zalf en tabletten is een goed en veilig middel die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken om de klachten te verminderen.
Vocht vasthouden
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms krijg je daardoor dikke voeten, enkels en handen. Door warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zorg dat je voldoende beweegt, veel drinkt en leg je benen hoog als je zit of ligt. Soms is vocht vasthouden abnormaal.
Pigmentvlekken
Emoties
Voor de meeste mensen is de zwangerschap een periode met grote veranderingen. Zwangerschap gaat gepaard met veel verschillende, soms wisselende emoties voor jou en je partner. Door hormonale schommelingen kun je veel heftiger (zowel positief als negatief) reageren tijdens de zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, maak ze dan bespreekbaar met ons. Je kunt bij ons in een vertrouwde professionele omgeving altijd vertellen hoe je je voelt en hoe het met je gaat. Wij kunnen je eventueel helpen geschikte hulp te vinden in begeleiding van je psychosociale situatie tijdens de zwangerschap. In het Gelre Ziekenhuis in Zutphen is hiervoor een tijd geleden de POP-poli opgestart. Dat is een polikliniek bestaande uit verschillende specialisten die zich onder andere hebben gespecialiseerd in de begeleiding van zwangeren die zich somber, depressief of verward voelen.
Hoofdlocatie
Vorden:
Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden
Spreekuur:
volgens afspraak.
Ruurlo:
Dorpsstraat 5
Spreekuur:
volgens afspraak.
Steenderen:
de Bongerd 3
Spreekuur:
vrijdagochtend