Echo van uw zwangerschap?

Bij ons in de praktijk kun je terecht voor alle medische echo’s zoals een vitaliteitsecho, termijnecho, groeiecho en een liggingsecho.
Wens echo’s bieden we op aanvraag ook aan. Een afspraak duurt 20 minuten waarin we jullie kindje zo mooi mogelijk in beeld brengen. De kosten zijn €40 en je krijgt de afdrukken van 2 foto’s mee.

Echoscopie is een techniek waarmee door middel van geluidsgolven inwendige organen van het lichaam zichtbaar gemaakt worden. Deze geluidsgolven weerkaatsen op de inwendige organen en wordt weer teruggezonden. Het terugkerende geluid, de echo, wordt ontvangen en elektronisch verwerkt tot een afbeelding op een tv-scherm. Echoscopie kan uitwendig via de buikwand of inwendig via de vagina worden verricht, dit is afhankelijk van de zwangerschapsduur en/of de vraagstelling.

Veiligheid van echoscopie

Echoscopie wordt al ruim 30 jaar toegepast. tot nu toe zijn geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten aangetoond. Een echo kan geen miskramen veroorzaken, ook bij bloedverlies kan een inwendige echo geen kwaad. Een garantie dan nooit onbekende of ongewenste effecten zullen optreden is niet te geven. De wenselijkheid of de noodzaak tot het laten verrichten van een echoscopisch onderzoek kan door ons met jou worden besproken.

Hoe wordt een echo gemaakt?

Bij een uitwendige echo wordt gevraagd je buik te ontbloten. Om een goede geleiding van de geluidsgolven te verkrijgen wordt wat gel op je buik aangebracht. De druk van de transducer op je buik kan wat ongemak geven. Als je het plat liggen niet prettig vindt, kun je meestal wel iets meer rechtop zitten. Bij een inwendige echo wordt er gevraagd je onderlichaam te ontbloten. Je ligt op de onderzoeksbank, eventueel wordt gevraagd om je handen onder je billen te leggen om de baarmoeder wat beter in beeld te krijgen. Om de dunne transducer wordt een condoom gedaan. Daarop wordt een glijmiddel aangebracht om het inbrengen in de vagina makkelijker te maken. Je mag er van uitgaan dat het maken van een echo geen pijn doet. De standaard echo’s die je bij ons krijgt zijn de vroege echo, de termijnecho en de liggingsecho.

De 13 en 20 weken echo zullen altijd door Marjan gemaakt worden. Bij afwezigheid in verband met ziekte of vakantie zul je naar een andere praktijk worden verwezen.

Het kan zijn dat je op indicatie recht hebt op meer echo’s het zal van de indicatie afhangen of wij deze zelf zullen verrichten of dat een specialist dat zal doen.

Vroege echo

De vroege echo vindt plaats rond de 8e week van de zwangerschap. De echo is bedoeld om de zwangerschap te bevestigen en het hartje te zien kloppen. Het kan zijn dat je op de echo iets minder ver of juist verder bent dan je dacht. Dat heeft te maken met je menstruatiecyclus die daaraan vooraf is gegaan. De definitieve termijn en uitgerekende datum stellen we pas vast tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken, wordt de termijnecho gemaakt. Je kunt al goed verschil zien in de groei en beweeglijkheid van de baby ten opzichte van de vroege echo. We stellen met deze echo de termijn en uitgerekende datum vast. Deze wordt daarna niet meer aangepast. Tijdens deze termijn is de meting en berekening van de datum het meest betrouwbaar.

Liggingsecho

Tussen de 34 en 36 weken bieden we een liggingsecho aan. We voelen altijd met de hand tijdens het uitwendig zwangeren onderzoek hoe de baby ligt in je buik. De echo is dus niet meer dan een bevestiging van de ligging. Soms twijfelen we met de hand of de baby in een stuit- of hoofdligging ligt dus dan geeft de echo daar ook uitsluitsel over.

Hoofdlocatie
Vorden:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur:
volgens afspraak.


Ruurlo:

Dorpsstraat 5

Spreekuur:
volgens afspraak.


Steenderen:

de Bongerd 3


Spreekuur:
vrijdagochtend

Chat openen
1
Hallo
Kunnen we je helpen?