Checklist om dingen te regelen voor je zwangerschap

Er zijn een aantal “dingen” die je als aanstaande ouders moet regelen voor de komst van jullie kind.

Huisarts

Breng je huisarts op de hoogte dat je zwanger bent. Als je er in de zwangerschap eens terecht komt of je hebt antibiotica of medicatie nodig dan is het belangrijk dat de huisarts dan de juiste adviezen of recepten kan meegeven die veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Zorgverzekering

Voordat je zwanger bent is het verstandig om nog eens goed te kijken naar je zorgverzekeringspakket. Verloskundige zorg wordt volledig vergoed door iedere zorgverzekeraar maar soms betaal je een flinke eigen bijdrage voor bijvoorbeeld een ziekenhuisbevalling, of de uren kraamzorg die je krijgt. Tegenwoordig krijg je ook niet altijd een kraampakket meer bij een basispakket. De inhoud van dit pakket gebruiken wij tijdens een thuisbevalling maar ook tijdens het kraambed. Je kunt je pakket bij de zorgverzekering jaarlijks wijzigen dus doe dit optijd als je dit wilt.

Kraamzorg

De kraamverzorgster is voor ons een belangrijke samenwerkingspartner. Zij assisteert ons bij de bevalling, zowel thuis als bij een poliklinische ziekenhuisbevalling. Zij zal daarna thuis in het kraambed ook de directe zorg voor moeder en kind op zich nemen. Zij is er ook om ouders te begeleiden in de verzorging van hun pasgeboren baby, ze beantwoord vragen en weet wanneer ze aan de bel moet trekken bij de verloskundige.

Wij adviseren om voor de 16e week van de zwangerschap kraamzorg te regelen via je zorgverzekeraar. Er zijn verschillende bureaus waarbij je je kunt aanmelden, je kunt het bureau van jouw voorkeur opgeven. Je krijgt vervolgens een bevestiging van aanmelding van de kraamzorginstelling. Vervolgens nemen ze meestal rond 32 weken contact op om een kennismaking te plannen waarbij er kan worden afgestemd hoe de zorg eruit gaat zien rekeninghoudend met je persoonlijke wensen

Erkenning

Als je niet getrouwd bent of jij en je partner niet officieel geregistreerd zijn als partners dan ben je als biologische vader van je kind niet automatisch de wettelijke vader van het kind. Je zult dan als vader je kind moeten erkennen, het kind krijgt dan de achternaam van de vader en jij en je partner hebben daarna gelijke rechten en plichten als ouders. De erkenning regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin je woont. Om ouderlijk gezag te krijgen moet je een apart verzoek indienen bij het kantongerecht. Het advies is om dit voor de 25e week van de zwangerschap te regelen.  Infomeer bij de gemeente naar meer informatie

Zwangerschapsverlof

Als werkende zwangere heb je in Nederland recht op 16 weken zwangerschapsverlof beginnend vanaf 34-36 weken van de zwangerschap. Om dit te kunnen regelen zal je werkgever een zwangerschapsverklaring van je vragen. Deze krijg je van ons mee tijdens de eerste of tweede controle in de zwangerschap.

Hoofdlocatie
Vorden:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur:
volgens afspraak.


Ruurlo:

Dorpsstraat 5

Spreekuur:
volgens afspraak.


Steenderen:

de Bongerd 3


Spreekuur:
vrijdagochtend

Chat openen
1
Hallo
Kunnen we je helpen?