De keuze tussen borstvoeding of flesvoeding

De keus welke voeding de baby gaat krijgen is vrij voor de ouders. Wij zullen jullie ondersteunen bij welke keus jullie ook maken. Wel vinden wij het zinvol op te merken dat borstvoeding gezondere voeding voor baby’s is dan flesvoeding: borstgevoede baby’s zijn minder vaak ziek, hebben minder darmkrampjes en leggen een betere basis voor latere gezondheid: kinderen krijgen later minder vaak allergieën, suikerziekte, overgewicht of hoge bloeddruk. Zieke of te vroeg geboren baby’s hebben betere genezings- en overlevingskansen als ze borstvoeding krijgen. Toch lukt het niet altijd borstvoeding te geven bijvoorbeeld door medicatiegebruik. Flesvoeding is dan het alternatief. En bedenk dat liefde geven aan je kind niet via de voeding gaat.

Handige website: www.borstvoeding.nl

Borstvoeding in de kraamperiode

Het geven van borstvoeding is een investering in de eerste week. Als je je eerste kindje krijgt moet jij het voor het eerst oefenen en proberen en ook het kindje heeft het nog nooit gedaan natuurlijk. Wanneer je je tweede of derde kindje krijgt is het voor jezelf al niet zo nieuw meer maar voor de baby natuurlijk wel dus vergt het soms ook oefening. Het is goed om je te realiseren dat het geven van borstvoeding vaak niet vanaf dag één helemaal goed verloopt en dat is ook helemaal niet erg.

Allereerst is de borstvoeding in de zwangerschap vaak nog niet of nauwelijks op gang. Er zit nog geen echte borstvoedingsmelk in maar ‘collostrum’. Dat is de allereerste melk die de baby tijdens de eerste paar voedingen tot zich neemt. Het is geel van kleur en zit vol goede vetten. Een pasgeboren baby heeft in principe genoeg reserves voor de eerste 24 uur en hoeft daardoor nog niet veel binnen te krijgen. Het maagje is ook nog erg klein, er kan nog niet meer dan een paar cc in. Naarmate de baby ouder wordt groeit ook het maagje mee.

Het advies is om de baby iedere 3 uur aan de borst te laten drinken om de voeding goed op gang te laten komen en de baby goed te kunnen laten oefenen. In de eerste dagen zul je hem nog wakker moeten maken voor een voeding maar naarmate de baby wat ouder wordt zal hij of zij zich ook zelf gaan melden. Doordat je je kind iedere 3 uur aanlegt gaat je lichaam onder invloed van hormonen die gestimuleerd worden melk produceren. Dit zorgt ervoor dat je borsten steeds voller aanvoelen en je op dag 4 na de bevalling vaak een dag ‘stuwing’ hebt. Je lichaam maakt namelijk veel voeding omdat er iedere 3 uur om voeding wordt gevraagd maar het vraag en aanbod is nog niet zo goed op elkaar afgestemd. Dit zorg ervoor dat je borsten erg vol zijn en na het drinken niet veel leger voelen. Dit is niet erg en duurt vaak maar één dag waarna je lichaam door heeft wat je baby vraagt en de hoeveelheid voeding kan gaan aanpassen.

De kraamverzorgster is er samen met ons om je tijdens de kraamweek te begeleiden in het geven van borstvoeding. Er zijn allerlei handige tips en tricks die ze je kan leren over de verschillende aanlegtechnieken en hoe je kunt herkennen dat je kind echt goed drinkt aan de borst. Er zijn ook nog verschillende hulpmiddelen die we eventueel kunnen adviseren tijdens de borstvoeding zoals het gebruiken van een borstkolf, tepelhoedjes etc.

Lactatiekundige

Meestal zijn er weinig problemen te ondervinden bij het geven van borstvoeding. Soms zijn er echter omstandigheden waarbij ondanks hulp en advies van de kraamverzorgster en ons, als verloskundigen, problemen ontstaan rondom het geven van borstvoeding. In zo’n geval kan de lactatiekundige met haar specialistische kennis hulp bieden. Lactatiekundigen zijn hiervoor opgeleid en kunnen je adviseren en begeleiden bij probleemsituaties rondom de borstvoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: problemen bij het aanleggen, het weigeren van de borst, aanhoudende pijnklachten of onvoldoende melkproductie.

Meestal komt de lactatiekundige voor een eerste bezoek bij je thuis om een goed beeld van de situatie te krijgen. Afhankelijk van de aard van het probleem kunnen meerdere consulten nodig zijn of kan verdere begeleiding telefonisch plaatsvinden.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg gedeeltelijk of geheel, afhankelijk van je verzekeringspakket.

Flesvoeding in de kraamperiode

Vaak vergt het geven van flesvoeding wat minder oefening tijdens de kraamweek maar ook daarvan geldt dat het niet altijd vanaf dag één van een leien dakje gaat. Soms drinkt je baby een fles bijvoorbeeld zo snel leeg dat de maag de hoeveelheid voeding ineens niet kan verdragen en je baby de voeding uitspuugt. Of je baby heeft zo kort aan de fles gezogen dat hij of zij nadat de fles leeg is niet tevreden is omdat het nog wil zuigen. Dan kan het soms goed zijn om eens een andere fles te proberen zodat je er een vindt die bij het drinkgedrag van je baby past. Daarin kunnen de kraamverzorgster en wij je in helpen en adviseren.

Ondanks dat je je baby niet aan de borst hebt gehad omdat je meteen gestart bent met flesvoeding zal je lichaam toch borstvoeding gaan produceren. Dit zorgt ervoor dat je ook wanneer je geen borstvoeding geeft toch stuwing krijgt tijdens de kraamweek. Dit duurt soms iets langer dan wanneer je borstvoeding geeft (vaak hooguit twee dagen) omdat je borsten de melk niet kwijt kunnen. Wanneer de stuwing niet afzakt en je er meer klachten van krijgt kunnen wij of in sommige gevallen de lactatiekundige je daar in adviseren of begeleiding bieden.

Kolf
Electrische kolf
ZvG logo met tekst wit

Vorden

Bezoeklocatie:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur volgens afspraak

Postadres

 

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden