Verschillende houdingen bij een bevalling

Bevallen kan op veel verschillende manieren en in verschillende houdingen. Het is niet zo dat je van tevoren al moet kiezen hoe je wilt bevallen! Vaak voel je dat pas op het moment van bevallen. Het kan ook zijn dat wij je in een bepaalde houding willen omdat dat beter is voor de baby of de vooruitgang van de bevalling. We zullen dit altijd met jullie communiceren. Tijdens de ontsluitingsfase is er niet vaak één houding het meest geschikt of prettig. In het begin is staan of rondlopen bijvoorbeeld nog heel fijn. Naarmate de weeën heftiger worden en je wat meer moe wordt is liggend in bed of zittend onder de douche misschien veel fijner. Ons advies is om gewoon verschillende houdingen tijdens deze fase te proberen. Dat bevordert de ontsluiting en zo kun je zelf ontdekken in welke houding je de weeën het best kunt opvangen. Persweeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier die het kind naar buiten drijven. Deze weeën zijn veel moeilijker om weg te zuchten, het is de bedoeling dat je mee gaat persen. Dit is de laatste fase van de bevalling en de meest actieve fase. Vaak bevinden vrouwen zich in één houding die het best voor hen werkt.

Hieronder zijn de meest voorkomende houdingen beschreven en de voor- en nadelen ervan:

  • Liggend op de rug: Het merendeel van de vrouwen ligt op de rug tijdens het persen, niet helemaal plat maar in een halfzittende houding. Door in deze houding je benen zelf naar je toe te trekken als je moet persen maak je in je bekken het meeste ruimte voor je kindje om in te dalen. Na de wee zet je je benen dan weer terug in het bed en heb je even pauze. Een voordeel van deze houding is dat je tussen de weeën door heel goed kunt uitrusten, je kunt je ogen dichtdoen en even helemaal ontspannen. Een nadeel van deze houding is dat het een horizontale houding is. De zwaartekracht werkt dan niet mee en het persen kan daardoor iets langer duren.Liggend op de zij: Als je op je zij perst kun je tijdens een wee ook één knie helemaal naar je toehalen waardoor je in je bekken weer veel ruimte maakt voor de baby. Na een wee leg je je been weer terug in bed en kun je weer ontspannen. Een voordeel van deze houding is ook dat je tussen de weeën door helemaal kunt ontspannen en uit kunt rusten in je bed. Ook kan het kindje vaak heel goed indalen in het bekken in deze houding. Als het hoofdje bijna geboren wordt laten wij je vaak nog wel op je rug draaien zodat we het kindje goed aan kunnen pakken als het geboren wordt.
  • Op de baarkruk: wij hebben altijd een baarkruk mee in onze auto. Deze kan dus altijd tijdens een bevalling tevoorschijn worden gehaald. Bij het zitten op de kruk heb je een vergelijkbare houding als op het toilet maar dan wat lager. In deze houding staan je benen al automatisch uit elkaar en maak je zo het meeste ruimte in je bekken voor de indaling van de baby. Je partner kan achter jou op een stoel plaatsnemen zodat je op hem kunt steunen en achterover kunt leunen tussen de weeën door. Een voordeel van deze houding is dat het een verticale houding is waardoor de zwaartekracht meehelpt. Dit kan de duur van de uitdrijving verkorten. Een nadeel van deze houding kan zijn dat het een actieve houding is en je tussen de weeën moeilijker kunt ontspannen omdat je zit. Ook is de kans dat je inscheurt iets groter op een kruk omdat de zwaartekracht een grotere rol speelt. Soms beslissen wij dus om vlak voordat het hoofdje geboren wordt, toch nog op het bed het laatste stukje te persen zodat we de geboorte van het hoofdje goed kunnen begeleiden.
  • Badbevalling: Warmte werkt ontspannend als je pijn hebt, dus ook tijdens de weeën. Vaak merk je al als je onder de douche of in bad gaat zitten dat je de weeën wat beter op kunt vangen. Het lijkt of de pijn wat minder intens is. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen, en dus steeds van houding kan wisselen, als je daar behoefte aan hebt. Ook het persen kan in bad plaatsvinden. De geboorte van je kindje gaat in het water geleidelijker doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden zeer ontspannen en alert zijn. Een nadeel kan zijn dat de weeën soms kunnen afnemen door teveel ontspanning, het kan zijn dat we je dan af en toe even een poosje uit het bad willen. Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief omdat die zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft de partner ook direct contact met de baby. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Zorg er wel voor dat het bad op dezelfde verdieping staat als je bed. Soms kan het zijn dat we toch nog moeten verplaatsen naar het bed tijdens de bevalling als de omstandigheden veranderen. En ook na de bevalling zul je weer een keer naar het bed gaan voor bijvoorbeeld de nageboorte of het hechten.

Hoofdlocatie
Vorden:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur:
volgens afspraak.


Ruurlo:

Dorpsstraat 5

Spreekuur:
volgens afspraak.


Steenderen:

de Bongerd 3


Spreekuur:
vrijdagochtend

Chat openen
1
Hallo
Kunnen we je helpen?