Anticonceptie

Lang niet iedereen heeft
na de bevalling even snel
weer zin om te vrijen.

Seksualiteit na de bevalling

Lang niet iedereen heeft na de bevalling even snel weer zin om te vrijen. De bevalling, moeheid en jullie nieuwe rol als ouder kan allemaal van invloed zijn op je libido. Ga pas vrijen als je zin hebt, voor de één is dat na 6 weken bij een ander na 6 maanden.

Als je hechtingen hebt gehad bij de bevalling, is de wond hiervan meestal binnen 10 dagen goed aan elkaar gegroeid. Het litteken hiervan kan echter nog langere tijd gevoelig zijn, omdat littekenweefsel stugger is. Dat kan gevoelig zijn of trekken tijdens bijvoorbeeld zitten, fietsen en vrijen. Door pas te vrijen als je echt zin hebt en door het gebruik van glijmiddel, kun je zorgen dat je hier minder last van hebt. Na verloop van tijd zal het litteken steeds meer genezen en het weefsel soepeler worden.

We adviseren je om géén seks te hebben zolang je nog bloed verliest van de bevalling. Het bloed is afkomstig uit de baarmoeder. Zolang er bloedverlies is, is er iets meer kans op infectie na het vrijen.

Anticonceptie

Na de bevalling zul je nog een paar weken bloedverlies hebben tot ongeveer 6 weken erna. Als je flesvoeding geeft, zal je cyclus meestal vrij snel weer op gang komen. Bij volledige borstvoeding duurt dit soms wat langer, maar borstvoeding werkt niet als anticonceptie! Het is dus verstandig om vanaf het moment dat je gaat vrijen anticonceptie te gebruiken, als je niet zwanger wilt worden.

Aan het einde van het kraambed zullen wij dit onderwerp met je bespreken en ook tijdens de nacontrole. Welke methode voor jullie het meest geschikt is, hangt af van:

– je medische voorgeschiedenis
– eerdere ervaring met anticonceptie
– kinderwens in de toekomst
– of je borst-of flesvoeding geeft.

De anticonceptiemiddelen die wij voorschrijven/plaatsen zijn de volgende:
– de pil
– het spiraaltje; koperspiraal of hormoonhoudende spiraal
– de nuvaring

De pil

De pil is een hormoonhoudend anticonceptiemiddel. De werking van de hormonen van de pil zorgen ervoor dat je geen eisprong krijgt. Er zijn verschillende soorten pillen met allemaal verschillende hormoonverhoudingen. Als je borstvoeding geeft moet je een andere pil gebruiken dan wanneer je kunstvoeding geeft. Wij schrijven de pil uit die het beste bij jou past. Lees meer over de anticonceptiepil op www.anticonceptie.nl.

Het hormoonhoudende spiraal

De Mirena en Kyleena zijn beide hormoonhoudende spiralen. Deze spiralen bieden 5 jaar bescherming tegen een zwangerschap. De hoeveelheid hormonen die in je lichaam terecht komen is bij een spiraal aanzienlijk minder dan bij de pil en bij de Kyleena nog minder dan de Mirenaspiraal. De hormoonhoudende spiraal werkt als volgt. Het hormoon levonorgestrel werkt in op je baarmoeder en eierstokken dat ervoor zorgt dat:
– de kans op een eisprong wordt verlaagd
– het slijm in je baarmoedermond dikker wordt waardoor zaadcellen moeilijker de baarmoeder binnendringen.
– de zaadcellen die in je baarmoeder terecht komen verzwakt worden
– er geen slijm in je baarmoederwand wordt opgebouwd waardoor een eitje zich niet kan innestelen.
De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de hormoonhoudende spiraal een betrouwbaar anticonceptiemiddel is.
Lees meer over de Mirena en Kyleena spiraal op www.anticonceptie.nl.

De koperspiraal

Het koperspiraal T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt 10 jaar bescherming tegen zwangerschap.
Het koperspiraal werkt zonder hormonen. Het koper van de spiraal zorgt er in je baarmoeder voor dat het slijm aan de baarmoederwand wordt afgebroken en zaadcellen worden vernietigd.
Omdat de spiraal geen hormonen bevat, behoud je je eigen menstruatiecyclus. De bloedingen zijn de eerste drie tot vier maanden vaak wat heftiger dan dat je gewend bent. Ook kun je dan wat meer buikpijn ervaren. Dit normaliseert zich meestal na deze periode.

Plaatsing van de spiraal

Een spiraal plaatsen wij vanaf 10 weken na de bevalling. Ben je niet recent bevallen, dan wordt de spiraal bij voorkeur geplaatst tijdens je menstruatie. Het plaatsen is dan eenvoudiger, omdat de baarmoedermond ietsje open staat.

Als je bij ons een afspraak maakt voor het plaatsen van een spiraaltje volgen we de volgende procedure:
– het is belangrijk om zeker te weten dat je niet zwanger bent. Dat kun je zelf controleren door een zwangerschapstest te doen. Indien je er geen hebt maken wij voor het plaatsen een echo om te controleren dat je niet zwanger bent. Bij een plaatsing tijdens een menstruatie is dit niet nodig.
– je krijgt een recept van ons mee die je bij je eigen apotheek kunt afgeven. Voordat je bij ons komt voor het plaatsen van het spiraaltje kun je daar de spiraal ophalen.
– neem een uur van tevoren twee Paracetamol (1000mg).
– we leggen van tevoren uit hoe het plaatsen in zijn werk gaat.
– direct na het plaatsen controleren we met een echo of de spiraal goed in je baarmoeder zit.
– na het plaatsen krijg je instructies waar je op moet letten.
– na 6 weken kom je nog een keer langs voor controle.

Wanneer raadpleeg je de verloskundige

– als je denkt dat je zwanger bent
– bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone afscheiding
– bij pijn tijdens het vrijen
– als je het kunststofgedeelte van de spiraal kunt voelen
– als je de draadjes niet meer kunt voelen
– bij sterk of langdurig bloedverlies

Kosten

Het voorschrijven en plaatsen van anticonceptie valt onder de verloskundige zorg, die gedekt wordt vanuit de basisverzekering.
De aanschaf van spiraal kan met een recept bij de apotheek. Dit recept krijg je dan van ons. De kosten van de aanschaf van de spiraal zijn afhankelijk van je verzekeraar het is verstandig om eventueel van tevoren te informeren wat de kosten hiervan zijn

Nieuwe cliënt

Ben je niet bekend bij ons in de praktijk en wil je bij ons terecht voor anticonceptie dan kan dat ook. Ook als je nog geen kinderen hebt gekregen. Telefonisch zullen we de mogelijkheden en je wensen met je bespreken en een afspraak plannen bij ons op het spreekuur. Voordat we het anticonceptiemiddel plaatsen/uitschrijven zal tijdens het consult relevante medische geschiedenis worden uitgevraagd en de procedure nogmaals uitgelegd worden.

Hoofdlocatie
Vorden:

Raadhuisstraat 5
7251 AA Vorden

Spreekuur:
volgens afspraak.


Ruurlo:

Dorpsstraat 5

Spreekuur:
volgens afspraak.


Steenderen:

de Bongerd 3


Spreekuur:
vrijdagochtend

Chat openen
1
Hallo
Kunnen we je helpen?